groene pijl

Kom meer te weten over mijn aanpak.

Mail voor een afspraak

of bel 0473 96 99 74

Een goede spijsvertering zorgt voor een gezond lichaam

Het lichaam maakt elke seconde van de dag nieuwe cellen aan en breekt oude af. Hiervoor heeft het goede voeding nodig. Bij een goede spijsvertering worden in de dunne darm vitaminen, mineralen en andere bouwstoffen opgenomen in het bloed. Het bloed brengt deze bouwstoffen naar alle organen en weefsels in het lichaam. Pas dan zijn we ons lichaam aan het ‘voeden’.

We kunnen stellen dat gezondheid ‘huist’ in een gezonde spijsvertering en een goed functionerende darm’.

Mogelijke klachten

  • Last van maag en darmen
  • Constipatie
  • Indigestie
  • Diarree
  • Opgeblazen gevoel
  • Winderigheid
  • Buikpijn

 

Bevorderen van een goede spijsvertering

Goed kauwen

Het speeksel bevat enzymen die voor een voorvertering zorgen. Door het goed kauwen en inspeekselen van uw voeding zorgen de enzymen voor een betere voorvertering.

Voldoende water drinken

Het is belangrijk om voldoende water te drinken. Het bevordert de afvoer van de afvalstoffen en zorgt ervoor dat de stoelgang goed gaat glijden.

Tip: drink een glas lauw water ‘s morgens op de nuchtere maag om de spijsvertering op gang te brengen

Gezond ontbijten

Voor een optimale spijsvertering is het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Het brengt de  vertering weer op gang na een rustpauze tijdens de nacht. Een vezelrijk ontbijt is daarbij ideaal.

Voldoende bewegen

Door beweging komen ook de darmen in beweging en doen ze beter hun werk. Goed tegen verstopping.

Vezelrijke voeding eten

Vezels zwellen op in de darmen en zorgen voor een vaste, soepele ontlasting. Het is wel belangrijk om er voldoende water bij te drinken anders hebben ze een omgekeerd effect. Vezels zitten onder meer in volkorenbrood, zilvervliesrijst, volkorenpasta, en ook in groenten, fruit, aardappelen en peulvruchten.

Juiste combinaties eten

Een goed gecombineerde maaltijd bevordert de spijsvertering. U hebt ook minder last van een opgeblazen gevoel en/of winderigheid. U houdt meer energie over om goed te functioneren.

Een slechte combinatie vraagt al snel zo’n 8 uren verteringstijd en kan ervoor zorgen dat u zich moe voelt na het eten.

Luister naar uw darmen

Als u aandrang voelt om naar toilet te gaan, ga dan! Door uitstel verhoogt de kans op droge, harde stoelgang.

Voedingsmiddelen met positief effect

Volle biologische yoghurt, gefermenteerde groenten, kiemen, fruit en groenten,…

Voedingsmiddelen met negatief effect

Voedingsmiddelen die een goede spijsvertering kunnen verstoren zijn onder meer alcohol, geraffineerde suikers, gebak, koffie, zwarte thee… Let ook op met het nuttigen van teveel specerijen. 

Gezondheids- en voedingsadviezen

Na een uitgebreide bevraging over uw klachten stellen we een individueel voedingsplan voor u op maat op. We vertrekken daarbij vanuit uw eigen situatie en zorgen voor juiste voedingscombinaties en brengen uw zuur-base balans in uw lichaam in evenwicht.

1 tot maximaal 2 afspraken volstaan voor een gepersonaliseerd voedingsadvies. Indien gewenst voorzien we een verdere begeleiding.

Interesse op regelmatige tijdstippen mijn nieuwsbrief te ontvangen met tips voor een gezonde voeding en goede leefgewoonten? Meldt u hier aan